Home
Welkom
Khalid
Benhaddou
theoloog
opiniemaker
auteur
Placeholder
Medium Caption
Big Caption #1
It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout.

Bio

Khalid Benhaddou, geboren op 31 januari 1988 in Gent, is een veelzijdige persoonlijkheid die een diepgaande impact heeft op de Vlaamse moslimwereld en de bredere samenleving. Als Belgische imam, auteur en opiniemaker heeft hij zich gevestigd als een eigentijdse stem met een inspirerende visie.

In 2006, op de prille leeftijd van achttien jaar, werd ik de jongste Vlaamse imam ooit. Sindsdien heb ik me met hart en ziel toegewijd aan de strijd tegen de radicalisering van moslims in het Westen. Mijn missie is om als een bruggenbouwer op te treden, in de hoop polarisatie in onze samenleving te verminderen. Mijn benadering om westerse verlichtingswaarden te verenigen met de waarden uit de Koran is altijd mijn passie geweest. Ik beschouw mensenrechten als een universeel kompas en geloof sterk dat religie kan bijdragen aan het bepalen van sociale normen in onze samenleving.

In 2015 werd ik aangesteld als coördinator van het onderwijsnetwerk “islamexperten tegendiscours” door Vlaams minister van Onderwijs, Hilde Crevits. Mijn inzet en openheid werden verder erkend toen ik in 2017 koning Filip en zijn familie mocht verwelkomen om samen een iftarmaaltijd te delen. Naast mijn betrokkenheid bij organisaties zoals het Vlaams Vredesinstituut en de Commissie voor Medische Ethiek van het Universitair Ziekenhuis Gent, ben ik ook regelmatig te zien in duidingsprogramma’s op televisie en neem ik deel aan gesprekken over religie en maatschappij.

Samen met comedian Erhan Demirci heb ik een avondvullende voorstelling ontwikkeld over de islam, getiteld “Islam, een nieuwe lichting,” die sinds eind 2019 wordt opgevoerd in Vlaamse culturele centra.

Naast mijn maatschappelijke inzet heb ik verschillende publicaties op mijn naam staan. Ik heb bijgedragen aan opinieboeken zoals “Is dit nu de Islam?” (2016), “Halal of niet?” (2018), en “Verdwaald in verlichting” (2019). Ik heb ook deelgenomen aan gesprekken met Paul Cliteur en Rik Torfs, die werden gepubliceerd in “Mag God nog – Een vrijzinnige, een Christen en een Moslim in gesprek” (2017). Bovendien is mijn essay opgenomen in het begeleidende naslagwerk van de KU Leuven met als thema “Opinie, feit en oordeel” (2018).

Ik ben dankbaar dat mijn inspanningen niet alleen intellectueel worden gewaardeerd, maar ook worden erkend met verschillende onderscheidingen en prijzen. Zo stond ik in 2016 op een Belgische postzegel van Bpost, ontving ik de Prijs voor Mensenrechten in 2017, werd ik onderscheiden met de Diwan Award in de categorie ‘onderwijs’ in 2017, en ontving ik het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap in 2018 voor mijn inzet tegen polarisatie en mijn streven naar een harmonieuze samenleving. In 2019 kreeg ik een bijzondere vermelding bij de Samenlevingsprijs van Stad Gent voor mijn inspanningen om de dialoog tussen mensen met verschillende overtuigingen te bevorderen en mijn strijd tegen radicalisering.


Belg, Vlaming, Marokkaan en moslim

Identiteit

Het zijn deze kernwoorden die mij omschrijven als persoon en mijn identiteit vorm geven. Nadenken, analyseren, gerede twijfel en dialoog, vormen een combinatie die mij als persoon typeert.

Islam

De islam is altijd een onderdeel van mijn leven geweest, een bron van fascinatie en een nalevenswaardig voorbeeld.

Europa

De kans om de islam te duiden en te beschouwen vanuit de Europese context van vandaag waarin ik zelf leef, is mijn roeping.

Boeken

Is dit nu de islam?
Halal of niet?
Mag God nog
Verdwaald in Verlichting
Over bruggen en grenzen
Botsen de beschavingen?

Webinars

Diversiteit in het onderwijs
15/07/2024 – 20u00
€ 5,00
Max. 20 deelnemers

45 minuten met mogelijkheid tot vragen